Geld sparen is belangrijk, waar je het ook voor zult gebruiken in de toekomst. Veel mensen hebben naast hun betaalrekening een spaarrekening bij dezelfde bank, wat in eerste instantie de meest logische keuze lijkt. Maar er zijn veel meer manieren om op een goede manier te sparen en hierover rente te ontvangen. Hieronder worden 5 verschillende spaarvormen toegelicht.
1. Bonus,- extra of plusspaarrenterekening
Deze manier van geld sparen lijkt op de ‘gewone’ spaarrekening, behalve dat er extra voorwaarden aan verbonden zijn. Zo ben je bij het afsluiten bijvoorbeeld verplicht een minimum bedrag te storten en is er een minimum vereist om rente te krijgen. En zoals de naam al doet vermoeden heb je daarnaast de mogelijkheid over je spaargeld bonussen te ontvangen, zoals een hogere rente. Hiervoor moet je wel weer aan bepaalde voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld dat je geld minimaal een kwartaal vaststaat. Dit is dus alleen rendabel wanneer je geld niet veel schuift tussen je betaal,- en spaarrekening.
2. Duurzaam of groen sparen
Bij een reguliere spaarrekening gebruikt jouw bank je spaargeld om bijvoorbeeld leningen of hypotheken te verstrekken aan consumenten of bedrijven. Wanneer je kiest voor groen sparen, dan wordt jouw spaargeld uitsluitend geïnvesteerd in duurzame projecten, zoals windmolens of biologische landbouwbedrijven. Bovendien creëer je hiermee voor jezelf een belastingvoordeel. Het nadeel van deze rekeningen is echter dat je vaak verplicht bent je geld voor langere tijd vast te zetten. De kans dat regelingen door de overheid worden aangepast is hierbij natuurlijk aanwezig, waardoor je de kans loopt dat je belastingvoordeel afneemt, en je bovendien niet bij je spaargeld kunt. Deze manier van sparen heeft dus zijn voor,- en nadelen.
3. Klimrenterekening
De naam zegt het al: bij deze spaarrekening zal de te ontvangen rente stijgen, naarmate je het geld langer vast hebt staan. Hiervoor wordt gekozen voor één meetpunt, waarna je een jaar later de rente ontvangt. Mits je er dus niets vanaf hebt gehaald. In dat geval betaal je namelijk indirect een boete, doordat de rente wordt ingehouden. Om dit te voorkomen wordt je geld vaak het eerste jaar vastgehouden door de bank, je kunt er dan niets vanaf halen. Dit is dus geen handige manier wanneer de hoogte van je spaargeld variabel is.
4. Banksparen
Wanneer je het geen probleem vindt om je spaargeld vast te zetten kun je kiezen voor banksparen. Banksparen is een regeling waarbij je een vermogen opbouwt voor het aanvullen van je pensioen. De spaarrekening is geblokkeerd, dit betekent dat je er tussentijds geen geld vanaf kunt halen. Maar de inleg is binnen de fiscale ruimte aftrekbaar van je belastbare inkomen, dus je bouwt zeer belastingvriendelijk vermogen op. Wanneer je het geld wilt laten uitkeren zijn daar verschillende manieren voor maar het levert je hoe dan ook financieel voordeel op. Dit komt omdat de kosten vrij laag zijn en de baten hoog.R
5. Combisparen
Bij deze manier van sparen vervul jij zelf een actieve rol. Je kunt je spaargeld namelijk schuiven tussen je spaarrekening en een beleggingsfonds. Over je geld op de spaarrekening ontvang je rente, maar je kunt er dus voor kiezen je geld te laten beleggen door een (of meer) fonds(en). Bij ‘slechte tijden’ kun je er voor kiezen je geld van het fonds terug te zetten op je spaarrekening. Bij sommige aanbieders is dit kosteloos, anderen brengen een percentage van de fondswaarde in rekening. Hoe dan ook: jij houdt altijd de regie over wat er met je spaargeld gebeurt.
Als het op sparen aankomt zijn er dus veel verschillende mogelijkheden. En door alle mogelijkheden is het slim om eerst zelf uit te zoeken welk type spaarder je bent. Kijk bijvoorbeeld naar hoe lang jij je spaargeld vast wilt zetten en hoeveel je wilt kunnen schuiven tussen je spaar,- en betaalrekening. En kijk naar wat de bank met jouw geld gaat doen, want hoe zij het geld investeren kan een reden zijn om voor een bepaalde bank te kiezen.