Inmiddels sijpelt het ook door tot in de kleinere hoekjes van het geweten en het bewustzijn van consumenten en het bedrijfsleven: we moeten zuinig zijn op deze aarde en daarom de CO2-uitstoot beperken en energie besparen. Hieronder volgt een handvol tips, zowel voor consumenten, bedrijven en de overheid.
Van A naar T
Maar liefst 16 procent van het totale Nederlandse energieverbruik wordt door de transportsector opgeslurpt. Door minder de auto en vaker de trein te pakken, maakt u een milieuvriendelijke keuze. Maar ook binnen de autobranche ontstaan er steeds groenere mogelijkheden, zoals aerodynamische en elektrische voertuigen en energie-efficiënte autobanden. En ja, helaas voor sommigen, ook het verlagen van de maximale snelheid betekent een verlaagd energieverbruik en een vermindering van de CO2-uitstoot.
In en om het huis
Isolatie is bij deze vorm van besparing het codewoord. Uiteraard om zo min mogelijk warmte te laten ontsnappen door het gebruik van dubbel glas en een goede spouwmuur-, gevel- en dakisolatie.
Ook kan het vervangen van oude, energie slurpende apparaten door nieuwe, duurzame varianten een enorm verschil maken, denk bijvoorbeeld aan een HR-combiketel. Je kunt dit eenvoudig controleren aan de hand van de zogenaamde energieverbruiksmanagers die hier voor je op een rijtje zijn gezet.
Wist je dat de verlichting in een bedrijf verantwoordelijk is voor 60 procent van de totale energierekening? En dat deze nota gehalveerd kan worden door alle gloeilampen te vervangen door LED-verlichting? Dit geldt uiteraard ook voor huishoudens. Bij het besparen op energiekosten wordt vooral gewezen op de energieprijzen van de energieleveranciers, terwijl de meeste winst te behalen valt in het besparen van energie in huis.
Verantwoordelijkheid overheid
Ook bij onze Nederlandse overheid liggen enkele belangrijke taken als het gaat om het terugdringen van het energieverbruik. Denk aan de verbetering van de hele keten van energieopwekking: brandstofwinning en –omzetting in centrales en het transport ervan (10 procent van totale nationale energieverbruik).
Daarnaast verbruikt de glastuinbouw (kassen) 4 procent van alle energie binnen Nederland en kan dit percentage sterk teruggedrongen worden door het plaatsen van warmtekrachtkoppeling-installaties.
Tot slot kan de restwarmte die tijdens productieprocessen ontstaat nog slimmer worden ingezet.
Energiebesparing: veelgestelde vragen en antwoorden
In de zoektocht naar een duurzamere levensstijl zijn energiebesparende maatregelen van cruciaal belang. Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen over energiebesparing, variërend van effectieve praktijken tot professionele begeleiding.
Waarmee bespaar je het meeste energie?
Energie-efficiëntie in huis begint met slimme keuzes. Ontdek welke maatregelen de grootste impact hebben op je energieverbruik en hoe je met relatief eenvoudige aanpassingen significante besparingen kunt realiseren.
Wat kun je zelf doen om energie te besparen?
Elke stap telt als het gaat om energiebesparing. Leer welke dagelijkse gewoonten je kunt aanpassen en welke praktische acties je kunt ondernemen om je ecologische voetafdruk te verkleinen en tegelijkertijd je energierekening te verlagen.
Wat kost een energieadviseur?
Als je professioneel advies wilt voor een grondige energie-optimalisatie, kom je mogelijk in aanraking met een energieadviseur. Ontdek wat de kosten zijn, waar ze van afhankelijk zijn en hoe je de juiste adviseur kunt kiezen die aansluit bij jouw behoeften.
Wat doet een bedrijf om energie te besparen?
Bedrijven spelen een cruciale rol in het streven naar energie-efficiëntie. Leer welke stappen bedrijven ondernemen, van energie-audits en technologische upgrades tot bewustwordingscampagnes, om hun impact op het milieu te verminderen en kosten te besparen.