In Nederland kun je kiezen tussen verschillende soorten polissen voor je basisverzekering. Verreweg de populairste polis is de restitutiepolis. De zorgverzekeraars hebben echter laten weten dat deze polis niet meer rendabel is voor hen en enkelen hebben de optie al geschrapt. We leggen je graag uit wat een restitutiepolis inhoudt, wat de beperking inhoudt en wat de gevolgen zijn voor je zorgverzekering.
Wat is een restitutiepolis?
Een restitutiepolis is kort gezegd een soort polis waarbij je vrije artsenkeuze hebt. Dit heeft betrekking op de basisverzekering. Vanuit de basisverzekering worden je ziekenhuisbezoeken, huisartsbezoeken en medicatie van de apotheek vergoed. Voor 2006 werd ook de tandarts nog vergoed vanuit de basisverzekering, maar tegenwoordig moet je daarvoor een aanvullende verzekering afsluiten. Met een restitutiepolis kun je in ieder ziekenhuis, bij iedere huisarts en bij elke apotheker terecht voor zorg en medicatie. Deze zorg en medicijnen worden dan 100% vergoed.
De restitutiepolis heeft geen voor- of nadelen voor je aanvullende verzekering. Voor een aanvullende verzekering geldt dat zorg ofwel 100% wordt vergoed of deels, dat staat een verzekeraar vrij.
Waarom is de vrije artsenkeuze beperkter geworden?
De vrije artsenkeuze is vanaf 2023 – 2024 beperkter geworden. Waar vorig jaar de polis nog door iedere verzekeraar aangeboden werd, zijn er nu al grote namen die de polis geschrapt hebben. De reden is eigenlijk heel simpel en heeft te maken met de marktwerking in de zorg. De zorgverzekeraar verdient niet genoeg aan de restitutiepolis. Doordat mensen zelf kunnen kiezen waar ze zorg afnemen én deze zorg volledig wordt vergoed, lijdt de verzekeraar verlies. Een zorgverzekeraar sluit contracten af met zorgverleners. In het geval van een restitutiepolis wordt de zorg en medicatie 100% vergoed, ook als de verzekeraar geen contract heeft met een zorgverlener. Ondanks het feit dat een restitutiepolis altijd de duurste is, wordt deze toch geschrapt.
Gevolgen voor je basisverzekering
Een groot gevolg voor de basisverzekering is het feit dat je zonder restitutiepolis geen vrije keuze meer hebt in ziekenhuizen, (huis)artsen en apotheken. Dat betekent dat je verder moet reizen om je zorg en medicatie volledig vergoed te krijgen als blijkt dat verzekeraar geen contract heeft met de zorgverleners en apotheken bij jou in de buurt.
Het is echter niet zo dat je helemaal zelf opdraait voor zorg- en medicatiekosten wanneer er geen contract is met de zorgverlener of apotheek. De zorg en medicatie wordt dan nog deels vergoed, wat alsnog kan schelen in de kosten. Maar een volledige vergoeding waarvoor een basisverzekering van oudsher dient is wel zo prettig!
Een ander gevolg is dat premies eventueel goedkoper kunnen uitvallen wanneer er geen restitutiepolis meer geboden wordt. Dan krijg je namelijk een naturapolis of een budgetpolis.
Doordat de verzekeraar minder kosten heeft aan het uitkeren van vergoedingen, kan dit een verlaging van de premies betekenen. Echter draag je zelf deels bij aan de zorg of medicatie die je nodig hebt, terwijl je premie en eigen risico betaalt. Of het dus rendabel is voor de consument op lange termijn is nog maar de vraag. De tijd zal het uitwijzen.
Hoe zit het met de aanvullende verzekering?
De restitutiepolis heeft alleen betrekking op de basisverzekering en heeft geen gevolgen voor de aanvullende verzekering. Dat betekent echter niet dat er geen verdere verandering met betrekking tot zorgverzekeringen is. Zo veranderen de tarieven die vergoed worden bij een aanvullende verzekering, zoals brillen en lenzen. Ook wordt gezonder leven bij kinderen gestimuleerd: coaching bij kinderen tot 17 jaar op gebied van leefstijl wordt vanaf 2024 vergoed. Corona wordt ook niet vergeten: wie ernstige klachten heeft, krijgt een vergoeding voor herstelzorg.